Långdistans

Det var 8 månader sedan jag sprang en långdistans sist. Som jag  längtar efter att äntligen få ge mig ut i skogen med en lång tuff bana i handen.

Jag har alltid varit av åsikten, ju tuffare, svårare, mer utmanande desto bättre. Långdistans har alltid legat mig varmt om hjärtat och är något jag har tränat mycket och hårt för. Långa långpass i tuff skog, för att bygga upp kroppen för att orka springa i skogen länge. Snabbdistanspass på 80-90 minuter för att öva mig på att hålla farten uppe under lång tid. 20 min av intensiv orientering i slutet av långpass för att öva mig på att hålla koncentrationen uppe även när jag har varit ute länge och är trött. Detta är viktiga egenskaper för mig för att lyckas på en långdistans.

Hur ofta har jag då verkligen fått nyttja dessa egenskaper? Jag kan faktiskt inte komma på så många tillfällen. Oftast är det full fart från start, 100% fokus hela tiden och sedan är man plötsligt i mål och bara jaha.. Det är klart att jag blir trött och tar ut mig men det är inte så ofta långdistanströtthet utan snarare jag-sprang-väldigt-snabbt-hela-banan-trötthet. Så avundsjuk jag är på killarna som får de där sista 20 minuterna. De avgörande sista 20 minuterna som gör långdistans till långdistans och som vi damer alltid snuvas på.

8 månader sedan jag sprang en långdistans. Nästa vecka gör jag förhoppningsvis comeback. Senaste månadens träning har inte riktigt gått som planerat och det är inte många löppass som har varit över timmen.  Men det är inget jag oroar mig för, för oftast är damernas långdistans inte riktigt den utmaning jag önskar att den borde vara.

Men det som jag är så glad över är att det händer saker och vi kan påverka! Inom skidorientering har det beslutats om samma segrartider för både damer och herrar och även inom svensk orientering ska samma segrartider införas . Så himla bra! Det finns inga fysiologiska anledningar till att damerna inte skulle klara av att springa lika länge som herrarna och nu är det även på tal inom internationella orienteringsförbundet. Längre långdistanser för damerna vore ju drömmen för en sann långdistansälskare som mig!