Januari

3 månader av grundträning genomförd.  Jag älskar vintern och tiden bara swishar förbi. En blandning av löpning, skidor, lugna långpass och hårda intervallpass, några tävlingar och en del teknikpass. 243 timmar och det är nu dags att gå in i en ny fas!

Januari har varit en månad full av kontraster och variation. 11 dagar hemma i Borlänge, 11 dagar i alperna, 8 dagar på Playitas och 1 dag i Stockholm. Jag började året med några dagar på hemmaplan med skidåkning på konstsnön och fin barmark för att sedan ge mig iväg på årets första resa.

Alperna bjöd på mycket variation med skidåkning och löpning både i strålande sol och snöstorm. Ski-o-tour var huvudsyftet med resan, 6 skidorienteringstävlingar på 8 dagar men jag hann också med en hel del träning mellan alla tävlingar och resor.  Veckans höjdpunkt var helt klart tävlingarna på Heuberge! Sprint och jaktstart på kuperade alpängar på drygt 2000 möh, strålande sol och 2 segrar. 12 km pulkaåkning med 1100 meters fallhöjd ner från tävlingen gjorde dagarna fulländade. Efter en jämn kamp blev det en sammanlagd seger för mig i touren och nästa anhalt var Stockholm och Idrottsgalan. En trevlig kväll där jag hade med mig bästa sällskapet, Karolin Ohlsson som stylade mig med hennes coola silversmycken med hjälp av Sara Eskilsson.

Foto: Stina Loman

Ett inställt SM gav mig några dagar extra hemma i stället för en resa till Sollefteå. Samlade i stället på mig en hel del skidtimmar på hemmaplan innan det var dags att låta skidmusklerna vila lite under årets andra resa som var ett landslagsläger på Playitas. Varmt, soligt, stenigt och lite berg, bra boende och trevligt sällskap! Veckans topp tre pass var:

Backintervaller – Mitt första pass på Playitas, som jag också genomförde själv eftersom att de som anlänt tidigare redan hade genomfört passet. Men man kan ju inte missa ett bra backintervallpass och det var en fin start på lägret!

Topptur – Inget läger är ju helt fulländat utan en topptur. Jag och Eva spanade in den högsta toppen inom synhåll och drog iväg på ett långpass med kupering, fin löpning, lite bergsklättring och fantastiska vyer från toppen!

Foto: Eva Jurenikova

Banintervaller – 15x300m. Efter drygt ett år med väldigt lite löpning på hårt underlag och i stort sätt inget på bana är det en härlig känsla att äntligen vara igång med banlöpningen igen och känna att jag har lite fart i benen! Korta intervaller är en favorit och en träningsform där jag verkligen kan pressa mig max vilket är en härlig känsla. Speciellt härlig känsla att få göra det full av inspiration och motivation tillsammans med de andra i landslaget.

Hemma igen och efter 3 månader med riktigt bra och hård träning är det dags för en lugnare vecka innan jag går in i tävlingsmode igen, 7 februari startar nämligen EM i skidorientering.